Skeletbouw

Houtskeletbouw is een bouwsysteem gebaseerd op een natuurlijk product: nl. hout. Bij een volledig afgewerkte woning is van het houten skelet zelf niets meer te zien. Een houtskeletwoning kan net zoals een traditionele gebouwde woning afgewerkt worden door middel van metselwerk en pannen. Elke bouwstijl is mogelijk bij houtskeletbouw. Of jij nu opteert voor een pastorij-, klassieke of moderne woning.

Houtskeletbouw is in opmars. Niet verwonderlijk want deze bouwmethode biedt tal van voordelen welke vandaag niet onbelangrijk zijn:

  • Energiefactuur – In een houtskeletconstructie worden de wanden, plafonds en het dak gevuld met isolatie. Hierdoor reduceer je je energieverbruik drastisch. De woning heeft steeds een aangename binnentemperatuur waardoor het wooncomfort verhoogd wordt. Bovendien komen thermische onderbrekingen, wat wij koudebruggen noemen, minder voor dan bij traditionele woningen. Daarnaast heeft hout op zichzelf al sterk isolerende eigenschappen. Wie een lage-energie woning, passiefhuis of nul-energie-woning wenst, kiest dan ook bewust voor een houtskelet.
  • Luchtdicht bouwen – Houtskeletbouw geeft je de mogelijkheid luchtdicht te bouwen. Door luchtdicht te bouwen voorkom je luchtlekken en deze luchtlekken zorgen voor ongecontroleerd energieverlies waardoor je ventilatiesysteem niet optimaal kan werken. Met een blowerdoortest of een luchtdichtheidsmeting kan de luchtdichtheid van de woning gemeten worden.
  • Snelle bouwtijd – Een houtskeletbouw is veel sneller realiseerbaar dan een traditionele bouw. Vertragingen door het weer zijn amper aan de orde.
  • Droge bouwmethode – De ruwbouw, met name de houtconstructie, wordt amper blootgesteld aan weer en wind. Tevens wordt er zo goed als geen gebruik gemaakt van natte bouwmaterialen. Dit levert tijdswinst op. Zo hoeft u bijvoorbeeld niet te wachten om de muren te schilderen.
  • Licht bouwen – Door gebruik te maken van een houten constructie, in plaats van een stenen of een stalen, rust er minder gewicht op de fundering. Dit kan interessant zijn in gebieden waar de ondergrond minder gunstig is, bij een verbouwing of wanneer men een extra verdieping realiseert op een bestaande woning. Vaak moet de bouwheer in deze situaties, bij het gebruik van houtskeletbouw, geen extra dure funderingskosten maken.

Valkeners BVBA is gespecialiseerd in het plaatsen van houtskelet. Zij helpen je dan ook graag verder met advies omtrent jouw bouwproject en plaatsing van jouw houtskeletwoning of –bijgebouw.